Orgelfeest in Duitsland

Als stichting organiseren wij door het gehele land orgelconcerten en zangavonden. Dit doen wij om het orgel als instrument te promoten. Nederland is een land met de grootste dichtheid qua historische orgels. We moeten dit stukje cultuur beschermen, anders raken we deze rijke orgelhistorie kwijt als Nederland. Deze historische orgels staan vaak in kerkgebouwen. In Nederland sluiten vele kerken momenteel de deuren. Bij het heroverwegen van het gebruik van een kerkgebouw wordt vaak alleen de buitenkant beschermd en is de oppervlakte van het gebouw hetgeen wat het aantrekkelijk maakt voor projectontwikkelaars. Hierdoor verdwijnen vele orgels. Onbekend maakt onbemind. Door concerten te organiseren wil de stichting het orgel als veelzijdig instrument promoten in de hoop dat kerkgebouwen bij sluiting een functie krijgen waarbij het orgel ook een rol krijgt / zijn rol behoudt. Willen wij het orgel behouden in Nederland als veelzijdig instrument en de daaraan verbonden cultuur dan moet dit ook rendabel zijn voor de bespelers. Bespelers van kwalitatief hoogwaardig niveau zijn benodigd om het orgel in al haar facetten te kunnen promoten. Daarom dat we als stichting ook zijn gaan nadenken hoe wij hieraan bij kunnen dragen.

Begin 2022 ontstond het idee om eens te kijken naar mogelijkheden om een concert te organiseren in Duitsland. Hiermee zouden wij Nederlandse organisten kunnen promoten in het buitenland en kunnen bijdragen aan het doel dat wij als stichting voor ogen hebben. Na enig zoekwerk zijn wij uitgekomen bij de Reinoldikirche in Dortmund en de Salvatorkirche in Duisburg. In deze 2 kerken staan twee fantastische orgels. Het zou fantastisch zijn als we via deze concerten Nederlandse organisten kunnen promoten.

De twee concerten staan gepland op 20/21 oktober 2023. (in de herfstvakantie). Voor de concerten zijn twee organisten gevraagd, namelijk ???? ??? ???? en ???????? ????????. Beide organisten gaan samen concerteren op beide orgels.

Gert van Hoef is een organist die op Youtube zeer bekend is met meer dan 100.000 volgers. Leendert Verduijn is recent afgestudeerd en heeft in 2022 in slechts 10 weken maar liefst 4 prijzen gewonnen. Beide organisten zijn verschillend in stijl en repertoire. Maar ook hebben beide organisten diverse prijzen gewonnen en hebben hiermee hun visitekaartje afgegeven. Het beloven dus 2 geweldige concerten te worden op 2 fantastische orgels. 

Gegevens orgelfeest Duitsland

1e concert

Datum: vrijdagavond 20 oktober
Tijdsitp: 20:00
Locatie: Salvatorkirche in Duisburg
Orgel: Kuhn-orgel (Dispositie)

2e concert

Datum: zaterdagavond 21 oktober
Tijdstip: 19:00
Locatie: Reinoldikirche in Dortmund
Orgel: Muhleisen Orgel (Dispostie)

De overnachting is geregeld op nog geen 5 minuten lopen van de Reinoldikirche. Afstand vanaf het centraal station is 1 minuut lopen, dus ook met de trein prima te doen! Je loopt dus zo van het hotel het centrum van Dortmund in. Een prachtige stad om al wandelend te verkennen. Daarom dat er geen excursies zijn gepland overdag. Hierdoor is iedereen vrij om zelf zijn/haar dag overdag in te vullen.

De prijs voor dit orgelfeest zal ong rond de 175 euro uitkomen. Dit is incl overnachting met ontbijt en toegang tot beide concerten voor 1 persoon. (240 euro voor 2 personen met 1 overnachting in 1 hotelkamer incl ontbijt en toegang tot beide concerten). Momenteel worden de laatste puntjes op de i geplaatst. Zodra alles rond is zal ook de verkoop van start gaan van de tickets via de website van de stichting.

Er is geen busreis inbegrepen in de ticketprijs. Deelnemers mogen middels eigen vervoer afreizen naar Dortmund. De organisatie heeft hier bewust voor gekozen zodat iedereen vrij is om te kiezen hoe hij/zij naar Dortmund reist.

Lijkt het je leuk om mee te gaan? Maak dan je interesse kenbaar door een email te sturen naar: info@scmaf.nl Het aantal kamers dat de stichting heeft gereserveerd is beperkt, wees er dus snel bij.

De informatie op deze pagina wordt regelmatig geupdate. Laatste update: 24-1-2023