Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Concertreis Duitsland

oktober 20, 19:30 - oktober 21, 21:00

€12,50 – €215,00

Een uniek concept! Concertreis naar Duitsland, gaat u mee?

We organiseren 2 concerten, in 2 verschillende kerken, op 2 verschillende orgels op 2 verschillende dagen. En dat met maar liefst 3 organisten per concert.

De 2 Nederlandse organisten zijn reeds bekend: Gert van Hoef en Leendert Verduijn. Zij zullen op beide orgels tijdens beide concerten de orgels bespelen. De derde organist houden we nog even voor ons zelf.

Salvatorkirche

Het 1e concert vind plaats in de Salvatorkirche in Duisburg. Het orgel is gebouwd als een vlinder. Tot op de dag van vandaag is de kerk het herkenningspunt van de stad door de zwartgeblakerde torenspits. De gotische kerk werd gebouwd in de 14e eeuw en is beroemd om zijn grote beschilderde ramen. Voor het raam met de openbaringen van Johannes is het orgel gepositioneerd. Men heeft het orgel gebouwd zonder dat er een raam verborgen is geraakt. De kleurrijkheid van het raam wordt zo onderstreept door de koele tint van het orgel, dat als een vlinder tussen de zware torenpijlers rust.

Klank van het orgel

Met zijn 41 registers is het orgel in Duisburg architectonisch geen reusachtig orgel. Maar het hoofdwerk op 16 ‘ maakt indruk met zijn slechts 10 registers als een “groot” werk. En de solo op 8′ laag heeft de complete hoofdconstructie en de statuur van een positieve. De verdeling van de stemmen over de 4 werken zorgt voor een buitengewone verscheidenheid aan combinaties en een grandioos geluid. Daarnaast zijn in de deining alle elementen vertegenwoordigd die nodig zijn voor echo-effecten, solo-inserts of de vorming van een 8’ koor. Het pedaal vormt met 16 ‘ de flankerende torens van het prospectus en heeft alle kwaliteiten die houvast geven. Zowel klassieke als romantische geluidsbeelden profiteren van de gevarieerde equilage samen met de twee 16′ en 4’ couplers.

Meer details vind u hier: Orgel details – Orgelbau Kuhn AG

Reinoldikirche

Het 2e concert vind plaats in de Reinoldikirche in Dortmund. Het in 1944 vernietigde Walcker-orgel uit 1909, met 107 registers op vijf manualen, gaf inspiratie aan het huidige orgel. Na intensief wikken en wegen werd besloten om het Walcker-orgel in te ruilen voor een technisch, muzikaal en ruimtelijk nieuw concept. Het nieuwe hoofdorgel heeft vier manualen, waarvan er drie mechanische werking hebben. Daarnaast zijn er verschillende rijen uitgerust met eenkleurige kleppen in de deining, solo en pedaal, wat de mogelijkheden om deze registers te gebruiken aanzienlijk vergroot.

Klank van het orgel

De dispositie telt 54 registers; daarnaast zijn er 17 uitbreidingen en 5 transmissies. Een 30 registers van het vorige orgel werden meegenomen in het huidige orgel.

Tijdens het intonatiewerk aan het hoofdwerk ontstond de liefkozende bijnaam “Trudi” voor het borstwerk. Hierdoor ontstonden 2 namen voor de 2 orgels: het koororgel heet “Claire”, terwijl het hoofdorgel “Isolde” heet. Hoewel Claire en Isolde zijn ontworpen als complete onafhankelijk van elkaar bruikbare instrumenten, lopen ze naadloos in elkaar over wanneer ze worden gecombineerd. Dit is aangenamer omdat de kamerakoestiek van St. Reinoldi veel uitdagender bleek te zijn dan men in eerste instantie zou denken.

De Principal 8′ van het hoofdwerk draagt zoveel levendigheid in zich dat men zijn “gekraak” door alle basisstemmen vol karakter kan horen, terwijl de Principal 8 ́ van het positieve rustiger en “ouder” lijkt.
Op een bepaalde manier geregistreerd, kan Isolde bijna klinken als een oud orgel: het grote, ontspannen hoofdwerk plenum met de Chamade als cantus firmus in het pedaal herinnert ons aan de grandeur van oude Franse instrumenten.

Ondanks deze historisch georiënteerde associaties zijn Claire en Isolde duidelijk moderne orgels met een breed scala aan dynamische en timbrale gedifferentieerde stemmen, die op verschillende manieren toegankelijk zijn via de moderne elektronica van vandaag. Claire en Isolde zijn een bijdrage van de Werkstätte Mühleisen aan de eeuwige discussie over hoe een modern, universeel toepasbaar orgel esthetisch en karakteristiek kan worden geïntegreerd in een prachtig kerkgebouw.

Meer details vind u hier: https://orgelbau-muehleisen.de/de/projekt/st-reinoldi-dortmund-hauptorgel/

BELANGRIJK:

De tickets met een hotelovernachting zijn inclusief ontbijt en toegang tot beide concerten.

Wat zit niet bij een ticket inbegrepen?

  • Vervoer naar het hotel/concerten.
  • lunch/diner

De extra overnachting is alleen te boeken incl het ticket met hotelovernachting en toegang tot beide concerten.

Meer informatie: Orgelreis Duitsland – Scmaf

 

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Concertticket Salvatorkirche
Ticket for 1 person for concert in Salvatorkirche (Duisburg) without overnight stay in a hotel
12,50
Onbeperkt
Concert ticket Reinoldikirche
Ticket for 1 person for concert in Reinoldikirche (Dortmund) without overnight stay in a hotel
12,50
Onbeperkt
Ticket with stay & access for both concerts
Ticket for 1 person including 1 night in a hotel with breakfast and access to both concerts
165,00
Onbeperkt
Ticket with stay for 2 persons in 1 hotel room & access to both concerts
Ticket for 2 persons including 1 night in 1 hotel room with breakfast for both and access to both concerts for both
215,00
Onbeperkt
1 extra night in advance for 1 person
Ticket for 1 extra night including breakfast for 1 person. Check in: Oct 19, 2023, Check out: Oct 21, 2023. This ticket can only be purchased in combination with: "Ticket with stay & access for both concerts"
125,00
Onbeperkt
1 extra night afterwards for 1 person
Ticket for 1 extra night including breakfast for 1 person. Check in: Oct 20, 2023, Check out: Oct 22, 2023. This ticket can only be purchased in combination with: "Ticket with stay & access for both concerts"
125,00
Onbeperkt
1 extra night in advance for 2 persons
Ticket for 1 extra night including breakfast for 2 persons. Check in: Oct 19, 2023, Check out: Oct 21, 2023. This ticket can only be purchased in combination with: "Ticket with stay for 2 persons in 1 hotel room & access to both concerts"
149,00
Onbeperkt
1 extra night in afterwards for 2 persons
Ticket for 1 extra night including breakfast for 12 persons. Check in: Oct 20, 2023, Check out: Oct 22, 2023. This ticket can only be purchased in combination with: "Ticket with stay for 2 persons in 1 hotel room & access to both concerts"
149,00
Onbeperkt

Gegevens

Begin:
oktober 20, 19:30
Einde:
oktober 21, 21:00
Kosten:
€12,50 – €215,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , , ,

Organisator

Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland
Telefoon:
0623650598
E-mail:
info@scmaf.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Reinoldikirche, Dortmund (DE)
Ostenhellweg 2
Dortmund, 44135 Duitsland
+ Google Maps